Biodanza a l'escola: aprenem en moviment.

L’ Elena Lázaro i jo, Montse Grau, facilitadores de biodanza us presentem aquest vídeo que recull el treball fet durant el curs 2015-2016 amb nens de 3r i 4rt de primària a l’Escola Els Vinyals de Lliçà de Vall (Barcelona).

 

La biodanza es va incloure dins el Programa d’Educació Emocional de l’escola i va esdevenir una eina per l’autoconeixement i la integració dels grups classe. Els tutors també van participar en totes les sessions. Això els va permetre conèixer millor els seus alumnes i relacionar-se amb ells d’una manera més afectiva. 

 

L’ experiència ens va demostrar que, a final de curs, els nens estaven més tranquils i receptius.  Això va afavorir el benestar emocional de l’aula, la qual cosa afavoreix el progrés acadèmic, tal i com recull l’últim informe FAROS sobre salut de la infància i l’adolescència de l’Hospital Sant Joan de Déu. Gaudiu-lo i comenteu-lo, si us ve de gust.

 

Gràcies!

 


Comparteix-lo!   --  ¡Compártelo!

0 comentarios

Explicar la Biodanza de forma senzilla

Moltes vegades els que som facilitadors de Biodanza, i els que l’han  provat, se’ns fa difícil explicar què és la Biodanza. 

 

I quan a mi em passa això, sento per dins una mena de malestar perquè les paraules se’m queden curtes per explicar tanta meravella. 

 

I perquè aleshores sento com si els que fem això siguem persones allunyades de la vida, poc corrents. Persones que hem descobert una tècnica especial, estranya, esotèrica, gairebé una secta... que només entenem nosaltres.

 

I No!!!!!!! Tot és molt més senzill. I aquest, és un dels meus reptes i ,-al meu entendre-, dels professionals que ens dediquem a això: explicar-ho de forma senzilla, posar-ho a l’abast de tothom.

 

Jo em vaig enamorar de la Biodanza justament perquè m’ajudava i encara m’ajuda a aprendre a viure , a ser millor persona i a ser més feliç.

 

Vull dir que el que faig mentre danso en una sessió de biodanza va més enllà d’aquella estona. 

Traspassa les parets de la sala, o de l’espai exterior on sóc i ja no em deixa. Surt amb mi, quan jo surto d’aquell lloc, fica el nas en la meva vida i a poc a poc la va transformant. I canvia també la meva mirada i el meu estar en el món

 

Aquí rau, -per mi-, l’extraordinari valor d’aquest sistema d’integració i de creixement personal: que té a veure amb la vida!!! I en la vida vinculada amb els altres i amb un entorn. 

 

No és un sistema per alimentar el meu ego i ja està. No. És un sistema que et convida, justament, a transformar l’entorn establint relacions més afectives amb els altres. 

 

Ah, i si fas biodanza, -això ho has de saber!-, et passen coses..... coses bones! , sempre bones. I és clar, potser et caldrà moure’t una mica o molt de la teva zona de confort... però tranquil@ que valdrà la pena! 

Perquè la Biodanza vol dir dansa de la vida, la vida en moviment.  

 

Biodanza és tot allò que genera vida.

 

És mirar les coses amb el filtre de la bellesa, la sensibilitat, la generositat, la llum, les capacitats, les possibilitats, la tendresa, la compassió, la delicadesa i l’alegria de viure. 

 

És relacionar-te d’una manera afectiva amb tu mateix i deixar-te de jutjar.

 

Relacionar-te amb els altres amb tota l’estima que ets capaç i saber dir no a aquells que et fan mal. 

 

I relacionar-te amb la teva família, la teva comunitat, el barri, el país des de l’esperança sentint que tens el poder de canviar les coses que no t’agraden. I fer un món millor. 

 

Sí, és clar que també és una tècnica, un sistema, la biodanza. Un sistema molt complet i molt potent basat en el moviment, en  unes músiques estudiades per facilitar el desenvolupament dels potencials genètics de les persones, en una metodologia i  exercicis senzills i en una base antropològica, biològica i científica. Sí. 

 

Però sobretot la biodanza és una manera d’estar en el món, optant per generar vida, per donar-te oportunitats a tu, als altres i al teu entorn. 

 

És aprendre a viure i a viure a fons. Per sentir que sí, que la vida val molt la pena!

 

Per això és un goig que ja hagi arribat a l’educació i a l’escola.  No us sembla que tot això és el que volem pels futurs ciutadans d’aquest món? 

 


Comparteix-lo!

3 comentarios

Teniu una pila de possibilitats i són dins vostre! Connecteu!

Sensacions després del taller d'Interioritat i Biodanza amb adolescents.

 

Connectats al mòbil, a la PDA, a les xarxes socials... així estem tots i aquests nois i noies adolescents de 3er d’ESO del Col.legi Sant Ignasi-Jesuïtes Sarrià de Barcelona, també. És el temps que vivim i té grans avantatges.  Però és clar, ens oblidem de  connectar-nos també a nosaltres mateixos.  I això ja costa una mica més..., ens fa mandra, ens fa por, però val tant la pena!! 

 

Connecteu!, els deia jo en el taller, connecteu amb les sensacions, amb el cos, amb les vostres emocions i a poc a poc anireu podent mirar cap endins, on hi teniu grans tresors. Grans possibilitats!  I els facilitava eines per fer-ho:  la biodanza, la dansa contemplativa, la relaxació...   

 

Estem  tan habituats a passar-ho tot pel cap, a explicar-ho tot amb paraules,  que la proposta del taller es feia estranya al principi. Cares de sorpresa, vergonya, excitació d’allò que és nou ... però  de mica en mica tots els alumnes van poder deixar-se anar, obrir-se, permetre’s sentir! I que sortís l’alegria, el benestar, la calma...

  

Mantenint aquest estat de calma, vaig convidar-los a escriure i pintar el seu nom i expressar en un mural, com se sentien. I finalment a compartir breument, en una paraula, o en una frase, què s’enduien d’aquesta nova experiència ; “Relaxat”,” feliç”, “content”, “tranquil”, van ser  les paraules més sentides. Algú també va dir “connectada a la vida”. 

Sessió de Biodansa amb adolescents al Col·legi Sant Ignasi - Jesuïtes Sarrià de Barcelona

I què és això de la interioritat?  Carmen Jalón Oliveras,  amb qui m’he format, autora del llibre "Crea cultura de la interioridad. En el aula, en pastoral y en la vida diària" (Ed. Khaf) la defineix com “aquell àmbit íntim, delicat i essencial de la persona on ens trobem amb el que som. Interioritat és parlar de profunditat, de l’espai on acollim les ressonàncies que ens arriben del món extern, és on reflexionem, sentim, imaginem, estimem, assumim, recordem, trascendim, assaborim...”. www.descubretuinterioridad.com

 

Com m’agrada acompanyar als nois i noies en aquest viatge cap a la seva interioritat i fer-ho a través de la biodanza!

 

En gaudeixo molt i malgrat que ells em posen a prova i a vegades no m’ho posen fàcil amb les seves pròpies resistències, em segueix encantant.  Perquè sé que en cadascun d’ells hi ha aquesta part lluminosa.  Només falta que se’n vagin fent conscients i puguin vivenciar en algun instant tanta bellesa que hi ha en ells.   

Em sento privilegiada i agraïda.  Agraïda a l’Escola Sant Ignasi-Jesuïtes de Sarrià per proposar als seus alumnes viure més a fons i atrevir-se a provar noves eines per aprendre’n.

  

I agraïda a la Vida per poder fer allò que més m’apassiona: l’Educació de la Interioritat i la Biodanza!


Comparteix-ho!

0 comentarios

Èxit del IV Festival de Biodanza de Barcelona

El passat 10 d’abril, unes 200 persones vam celebrar a Barcelona el Dia Mundial de la Biodanza. Fruit del treball d’organització col.lectiu vam poder celebrar aquesta gran festa.

 

Vaig tenir el privilegi d’escriure i fer la presentació d’aquest IV Festival. Vull compartir amb tots vosaltres el text i sobretot l’esperit de la Biodanza, el sistema afectiu i d’integració que ens convida a una manera d’estar en el món, cuidant el que ens envolta, generant vida.

 

"Benvinguts al IV Festival de Biodanza de Barcelona!

 

Som aquí perquè avui celebrem el Dia Mundial de la Biodanza. I així ho fan centenars de persones a d’altres ciutats d’Espanya.

 

Som aquí per celebrar que la Biodanza ens té el cor robat i que la vida, malgrat tot, és meravellosa.

Som un grup de facilitadores i didàctes de Biodanza Sistema Rolando Toro d’aquí, de Catalunya, que treballem i difonem la Biodanza i l’Educació Biocèntrica.

 

Cadascú de nosaltres ho fem en diferents llocs del país i oferint  tallers, grups regulars o bé amb grups específics des de l’acció social; també en empreses, o en l’àmbit educatiu, en escoles i instituts.

 

Cadascú dels organitzadors, (ens distingireu amb samarreta blava), anem difonent la Biodanza també en les nostres pròpies vides. Perquè la Biodanza ens ha atrapat, l’hem entès com quelcom més que un sistema fantàstic pel creixement personal, l’hem entès com una manera d’estar en el món, cuidant el que ens envolta, generant vida.

 

Tenim molt a agraïr-li al seu genial creador, el Sr. Rolando Toro, un home savi, amb una àmplia visió de l’ésser humà que als anys 60 va apostar per un món millor i perquè ens relacionéssim tots d’una manera més afectiva.

 

I així fou com va crear un sistema en el que,  través de l’encontre entre persones, de la música i del moviment, ens sensibilitzem amb el meravellós de la vida. I rescatem l’alegria, la creativitat, la capacitat de donar i rebre afecte, el gaudir de les petites i grans coses, com un camí cap a la salut.

 

La Biodanza ens fa més humans i millors persones. Ens posa la vida al davant i amb els nostres moviments i expressions l’anem descobrint, polint, acolorint.

 

No tingueu por els que veniu per primer cop i no sabeu què passarà. Aquí no hem vingut a jutjar-nos, no, sinó a mirar-nos amb el cor i veure la bellesa que tots i cadascú de nosaltres tenim dins. I us asseguro que avui sortirà. I entre tots ho farem preciós.

 

Deixeu-vos anar en la música, en les propostes que us direm, no cal que sapiguem ballar ni farem coreografies tots a una. Us convido a GAUDIR, a deixar-nos bressolar per aquest regal que avui ens hem fet.

 

Que comenci la festa de la Biodanza!!!"


Comparteix-lo!

0 comentarios

Beneficis de la Biodanza en l'àmbit escola - mestres.

Els beneficis de la Biodanza i les seves aplicacions van més enllà dels grups regulars i tallers intensius.

Jo aquest mes l’aplico en diferents àmbits: ESCOLA-MESTRES

 

A principis de mes donaré una sessió a tot l’equip de docents de l’Escola Els Vinyals de Lliçà de Vall. Allà hi estic fent Biodanza amb els nens de Cicle Mitjà, com a eina privilegiada pel seu aprenentatge emocional i de relació.  Res millor que els propis mestres la coneguin de primera mà i que l’experimentin per saber què hi faig a l’escola amb els alumnes i també per la seva pròpia experiència de creixement personal i emocional.

 

La sessió té com a objectiu enfortir l’equip i cuidar-nos per estar bé.

Taller de Biodanza per a docents, a l’Escola d’Educació d’Osona al juliol de 2014, organitzada per ARAE a Vic. http://www.araebcn.com 


Comparteix-ho!

0 comentarios

L'agenda d'abril, farcida de Biodanza!

Ja ho veieu... aquest mes faré Biodanza a l’Escola els Vinyals (per als mestres i també per als nens), al Col.legi Sant Ignasi de Sarrià de Barcelona (ESO), a famílies i assistiré a diferents esdeveniments de promoció de la Biodanza.

 

.... no patiu, que us ho aniré explicant tot  ;-)

Aquest mes d'abril tinc l'agenda farcida de Biodansa.

Comparteix-ho!

0 comentarios

La Biodanza entra a l'escola: experiència pionera a Catalunya

Aquest curs 2015/16 els nens de 3r i 4rt de Primària de l’Escola Pública Els Vinyals de Lliçà de Vall (Vallès Oriental) tenen una formació nova: la Biodanza.  A través del moviment, de l’expressió corporal i el grup, la biodanza amplia i potencia el Programa d’Educació Emocional que aquests nens reben com a formació cabdal en el seu currículum. 

 

 

 Jo tinc el privilegi d’haver iniciat aquesta experiència que tant m’apassiona. L’Elena Lázaro, facilitadora de Biodanza, m’acompanya en l’aventura.

 

Amb la biodanza aprenem a ser més i millors amics, a cuidar-nos a nosaltres, als altres i al nostre entorn. Està essent una eina molt vàlida per la integració del grup-classe i que els nens ja esperen amb ganes. Els mestres ja ens han comentat que troben “els nens més tranquils i atents” després de la sessió de biodanza.  

 

L’experiència durarà fins a final de curs. Aleshores podrem avaluar globalment i explicar-vos els resultats. Tot fa pensar que seran bons i molt! 


Comparteix-ho!

3 comentarios

La Biodanza també és això...

Fa uns dies vaig visitar el centre de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals i vaig poder veure les colxonetes i part del material que s'ha comprat amb la campanya Verkami en la que vam col.laborar.

Vam donar els 50€ recollits a la sessió del dia 22 de novembre passat. Ara ja dormen més tovets i feliços. Gràcies <3

Comparteix-ho!

1 comentarios